اقرأوا في كوتار - קסם וחברים 2 : ראשית קריאה וכתיבה - מדריך למורה
6
   קריאת מילים , משפטים , קטעים  א . שאלות פענוח - לאחר שהתלמידים יקראו משפטים או קטע , הציגו להם שאלות ממקדות שהתשובות  עליהן יהיו קריאת המילה , המשפט או השורה .  דוגמות : איפה המילה ... כתובה ? איפה מילה המתחילה ב ... כתובה ? איפה כתובה מילה שיש בה הצליל ... ?  איפה כתובה מילה שמסתיימת בצליל ... ? איפה כתובה מילה שהיא ההפך מ .... ?  ב . משחקי חריזה - התלמידים יציעו מילים שאפשר להוסיף לדקלום או לשיר מוכר ( למשל : ״ יונתן / הקטן /  יהיה גנן / ... ״ ) .  ג . הצלמים - אפשר לבנות כרטיסי הברקה : בכרטיס אחד ציור ובכרטיס נפרד - מילה . התלמידים יתאימו ציור  למילה : הם ״ יצלמו ״ את המילה , יסתירו אותה , ויכתבו אותה מן הזיכרון ( זיכרון חזותי ) .  ד . תיבת המילים הכיתתית - בכל פעם שתילמד מילה חדשה , תלמיד או תלמידה יקבלו אותה לכתיבה על  כרטיס . אם יוכלו - ידביקו תמונה או ציור מתאימים על החלק האחורי של הכרטיס .  איורים  לפני כל פעילות כדאי לבדוק אם התלמידים מכירים את האיורים . הם יכולים לכנות בשמות שונים את אותו  האיור . דוגמה : באיור של ליצן הם יכולים לומר : ליצן , מוקיון , פורים , מצחיק . יש לקבל מילים מתאימות , אך  להדגיש את השם המסוים שנעשה בו שימוש בחוברת .  נצלו את הכרטיסים המצוירים שבערכת האביזרים להרחבת אוצר המילים ולפיתוח החשיבה .  למשל :  א . סיפור בעל - פה - התלמידים ימציאו סיפור קטן , וישלבו בו מילים מתוך האיורים .  ב . קישור למשפחות מילים - התלמידים יקשרו ( במידת האפשר ) את המילים למשפחת המילים , כלומר -  לפועל אחר או לשם עצם מאותו השורש . לדוגמה :  המחדד , נקרא כך , כי ... הוא מחדד את העיפרון / עושה את העיפרון חד .  הטבח נקרא כך , כי ... הוא עובד במטבח .  הגפרורים נקראים כך , כי הם עשויים מ ... גופרית .  ג . הגדרות - תלמידים יתנסו בהגדרות של הדברים המצוירים . קודם יתארו תכונות שונות של מה שהם רואים  ( אדום , קטן , יש לו כנפיים ) , ובהמשך יתארו מה הוא עושה או מה עושים בו ( הוא עף , גוזרים בהם ) . אפשר  לשחק בזוגות : תלמיד אחד או תלמידה אחת מגדירים , והאחרים מנחשים .  הקניית צליל / אות  א . חידות שהרמז לפתרונן הוא הצליל הפותח או הצליל הסוגר ( למשל : ״ אני חי בים , ושמי מתחיל בצליל ד ״ ) -  יש גם חידות המתבססות על איורים .  ב . צלילים בשמות הילדים - כתבו צליל על הלוח , וקראו בשמות הילדים בכיתה . הילדים יתארגנו בקבוצות  שהצליל הזה נמצא ( או לא נמצא ) בשמם .  ג . גוף - אפשר לבנות את צורת האות שנלמדה באמצעות הגוף האנושי , או לצרף כמה תלמידים שיבנו בגופם  את צורת האות .  ד . מילים בעולם - בקשו מהתלמידים לחפש בכיתה , בבית הספר או בבית מילים המכילות את הצליל שנלמד .  בשלבים הראשונים כדאי להימנע מהצגה של צלילים , העלולים להוביל לשגיאות כתיב ( א / ה / ע , ט / ת , כ / ח ,  ב / ו ) . רק בהמשך ההקניה הפנו את תשומת הלב של התלמידים לכך שבעברית יש צלילים שנשמעים אותו הדבר , אך הם נכתבים אחרת , והדגימו .
   הכרטיסים יוכנסו לתיבה הכיתתית וישמשו אחר - כך לכתיבת טקסטים ולמשחקי זיכרון .  כדאי לתלות בכיתה דף בקרה של שמות הילדים . כל ילד וילדה יכתבו ליד שמם את המילים שהם הוסיפו  לתיבה . כך תתקבל רשימת המילים , שהכיתה צריכה לדעת לכתוב ולקרוא .  הצעות לפעילויות בעזרת ערכת האביזרים  כרטסת א ״ב  פעילויות לשילוב במהלך הקניית אות או בסיכום ההקניה :  משחקי צלילים  קוראים צלילים : בחרו אותיות וסימני ניקוד שנלמדו , הציגו לכיתה צירוף ( אות וסימן ניקוד ) , והכיתה תקרא  בקול את הצירוף .  מרכיבים צלילים : אמרו בקול צליל מסוים ( צירוף של אות וסימן ניקוד ) , הזמינו תלמיד / ה ובקשו להרכיב את  הצליל מכרטיסי האותיות וסימני הניקוד .  חידות בצלילים : חלקו לילדים כרטיסים שעליהם אותיות וסימני ניקוד שנלמדו . הציגו תמונה של חפץ או  דמות ובקשו מהילדים להרים רק כרטיסים שעליהם אות או סימן ניקוד שמופיע במילה שהוצגה .  משחקי מילים  קוראים מילים : בחרו אותיות וסימני ניקוד המרכיבים מילה . צרפו אותם זה לזה והכיתה תקרא בקול  את המילה .  מרכיבים מילים : אמרו בקול מילה ובקשו מהתלמידים להרכיב אותה באמצעות כרטיסי האותיות וסימני  הניקוד .  יש מילה כזאת ? הרכיבו מכרטיסי האותיות וסימני הניקוד מילים בעלות משמעות ומילים חסרות משמעות .  בקשו מהילדים לקרוא ולקבוע אם המילים קיימות בעברית .  כרטיסים מצוירים  צלילים בציורים : אמרו בקול צליל שכבר נלמד , והתלמידים ימצאו בכרטיסים המצוירים מילה שהצליל מופיע  בה : כצליל פותח , כצליל הנשמע במילה או כצליל סוגר . התלמידים יהגו את המילה , יפרקו אותה לצליליה  וידגישו את הצליל שנלמד .  משחקים בזוגות :  . 1 חלקו לילדים איורים שונים . כל תלמיד ימצא תלמיד אחר שבידו איור שיש בו אות , סימן ניקוד או צליל זהה  לאיור שבידו . לדוגמה : ילד שהאיור שלו מתחיל ב - ל יחבור לילד שהאיור שלו מסתיים ב - ל .  . 2 חלקו לכל אחד מהתלמידים עשרה כרטיסים שונים . לפי הוראה , התלמידים מניחים ברגע נתון כרטיס  אחד על השולחן . אם על הכרטיסים שהניחו יש איורים של מילים המתחילות או מסתיימות באותה  אות - עליהם לקרוא בקול בשם האות . התלמיד שקרא ראשון בשם האות - לוקח לרשותו את שני  הכרטיסים . אם התלמיד שגה - המשתתף השני יקבל את שני הכרטיסים . בונים סיפור : התלמידים יבחרו 4 כרטיסים ויבנו סיפור קצר שיכיל מילים מהכרטיסים .
   מה בתמונה ? מניחים את הכרטיסים הפוכים על השולחן . שני תלמידים יבחרו כרטיס אחד , יסתירו אותו  משאר התלמידים בקבוצה ויתארו מה יש בו . לדוגמה : זה ... ( בע ״ ח , כלי נגינה ) , התכונות הן ... ( גודל , צבע ,  חלקים ) , השימוש שלו ... ( אוכלים אותו , כותבים בו ... ) . יתר התלמידים בקבוצה ישערו מה יש בכרטיס .  מה בקבוצה ? התלמידים ימיינו את הכרטיסים לקבוצות ( צמחים , מאכלים , כלים , חפצים בבית , בעלי חיים )  ויגדירו את הקבוצות . בעבודה עם מתקדמים כדאי להמשיך למיון של תת - קבוצות .  חידות ״ מה יוצא דופן ״ ? מבקשים מהתלמידים לבחור ארבעה כרטיסים - כאשר רק לשלושה מהם יש  מכנה משותף . מציגים את הכרטיסים בפני החברים ושואלים - מה יוצא דופן ? מבקשים לנמק את התשובה  ( מסבירים לתלמידים שיכול להיות יותר מיוצא דופן אחד באותה רביעית כרטיסים , בהתאמה לקריטריון  שבוחרים : נושא , צליל פותח / סוגר , מספר אותיות במילה וכו ' ) .  כרטיסי הדמויות הראשיות  הכרטיסים הם אמצעי לטיפוח השיח הדבור . אפשר להשתמש בהם למשחקי תפקידים ולהרחבה בעקבות  קטעים שנלמדו בכיתה . למשל , בעקבות הטקסט על המסיבה של תמר ( ״ קסם וחברים ״ , ( 2 מזמינים תלמידה  להחזיק את כרטיס הדמות של תמר ותלמיד אחר ישאל אותה שאלות על מה שאירע במסיבה . דוגמה נוספת :  לאחר קריאת טקסט שיש בו כמה דמויות , נותנים את כרטיסי הדמויות לתלמידים ומבקשים מהם לשוחח  בעקבות הקטע שקראו או להמחיזו .  אפשר להשתמש בכרטיסי הדמויות להרחבת נושאים אחרים מעולם הילדים , למשל : פחדים , חברות , הפסד  במשחק , יחסים בתוך המשפחה וכו ' .  בעקבות השיחות אפשר להפנות את הילדים לכתיבה במחברת .  כרזות מצוירות  באמצעות שיחה על תמונות הילדים מפתחים את יכולת ההבעה המילולית שלהם ומתנסים בהתנסויות  לשוניות וקוגניטיביות כמו : זיהוי פרטים , הכללה , תיאור , הסקת מסקנות ויצירת סיפור .  דוגמאות להפעלות אפשריות לעבודה בעקבות הכרזות :  שיום של חפצים , תיאור פעולות , שימוש במושגי מרחב , תיאור הדמויות בדרך של חידות שהילדים מחברים  ( לדוגמה : הוא אדם מבוגר הלובש חולצה קצרה בצבע תכלת ) , הרחבה של התמונה לסיטואציות נוספות ( למשל :  אילו הציור היה בחורף , מה היה צריך להוסיף ? אם אתם הייתם בתמונה , איזה חפץ הייתם מביאים אתכם ?) .  אפשר להשתמש בכרזות גם להרחבת נושאים נוספים מעולם הילדים , למשל : האם המשפחה בתמונה  דומה למשפחה שלי ? במה ? ובמה שונה ? מה אני אוהב לעשות בשעות אחר הצהריים ? מי החברות והחברים  שלי בכיתה ? מה אני אוהב במיוחד לעשות בכיתה ? בעקבות השיחות אפשר גם להפנות את הילדים לכתיבה במחברת .
الرجاء الانتظار... جارٍ تحميل الكتاب