من:  > אביב חדש 6 > זקוק

صفحة: 172

לזרבובית של קמקום שבו מצויים מים רותחים , יתעבו טפות מים על דפנות הכוס . תהליך הרתחת המים ועבוי הקיטור הנוצר בעקבותיו הוא תהליך של זקוק . המים המזקקים טהורים יותר מן המים שלפני הזקוק , משום שחמרים מוצקים המומסים במים , כגון מלרזים שונים , אינם מתאדים בטמפרטורת הרתיחה של המים - 100 מעלות צלסיוס . האדים העולים מן המים נקיים מהם . המים מתאדים כל הזמן מן הים . מי גשם או טל הם מים שזקקו בדרך טבעית . זקוק פשוט וזקוק מפריד זקוק שמטרתו לנקות נוזל מחמרי פסלת , נקרא זקוק פשוט . בתהליך זה מפיקים מי שתיה מתוקים ממי ים מלוחים - תהליך המכנה גם המתקת מים - ומזקקים משקאות חריפים מחמרי פסלת שדבקו בהם בתהליך הכנתם . אולם בתערבת של נוזלים אחדים , אי - אפשר בדרך כלל להפריד ביניהם לגמרי באמצעות זקוק פשוט . האלכוהול , למשל , רותח ב - 78 מעלות , ואלו המים ב - 100 מעלות . אך גם המים מתאדים בקצב מהיר ב - 78 מעלות . על כן יכיל התזקיק של התערבת לא רק אלכוהול אלא גם מעט מים . כדי לזקק תערבת כזאת משתמשים בזקוק מפריד , הנקרא גם זקוק למקטעין בגלל קטוע התהליך . כדי להקטין את כמות המים בתערבת מסלקים חלק מן התזקיק לפני שיספיקו מים מזקקים רבים להתעבות . בדומה לכך אוספים גם את שאר התזקיק חלקים - חלקים . אחר כך נתן לזקק מחדש כל חלק כדי לקבל מוצר נקי יותר . זקוק משקאות חריפים ודלק נוזלים מזקקים בעזרת מתקן הנקרא מזקקה . המזקקה בנויה משני חלקים חשובים : הדוד שבו מחממים את התערבת שמבקשים לזקק , והמעבה שבו מתקררים האדים ומתעבים שוב לנוזל . חלק חשוב נוסף הוא כלי שבו נאסף הנוזל המזקק , הנקרא תזקיק . במזקקות גדולות המעבה הוא בדרך כלל צנור לליני ארך הנתון בתוך מכל של מים קרים זורמים . בשיטת הזקוק המפריד , או הזקוק למקטעין , משתמשים ביצור משקאות חריפים מזקקים , כגון יין שרף ( קוניק ) , ויסקי ורום . תחלה מניחים לנוזלים שמבקשים לזקק לתסס , ואחר כך מעבירים אותם שלבים אחדים של תהליכי זקוק . יין שרף עושים ממיץ ענבים או מיצים של פרות אחרים שעברו תהליך של תסיסה . רום עושים מדבשות וממיצים של קני סכר . ויסקי עושים מתערבת של חטה , שפון , תירס , לתת , מיני תבואה אחרים ומים שתססו . המשקאות האלה מכילים אלכוהול בשעור גדול יותר מזה המצוי ביין ובבירה , שאינם עוברים תהליך של זקוק . אולם זקוק מפריד של תערבת המכילה אלכוהול ומים , ואפלו זקוק יסודי ביותר , אינו עשוי לתת לנו אלכוהול בשעור העולה על 95 אחוז . את חמשת האחוזים הנותרים יש לזקק באמצעות חמרים כימיים מסימים . מזקקים את המשקאות פעמים רבות ככל הנדרש כדי לסלק את חמרי הפסלת , כגון שמן רע וחמצות שונות . חלק מחמרי הפסלת משאירים במשקה כדי לתת לו טעם . תהליך זה נקרא תקון . לאחר שמסלקים את כל חמרי הפסלת מקבלים אלכוהול טהור . כל המשקאות המזקקים הם חסרי צבעי משום שחמרי הצבע אינם מתאדים . את הצבע מוסיפים למשקה אם על ידי אחסונם בחביות עץ מפיחות או על ידי הוספת צבעי סכר שרוף , תהליך הזקוק חשוב ביותר גם בתעשית הדלק . משתמשים בתהליך הזקוק המפריד בזקוק נפט גלמי , שהוא תערבת של חמרי דלק רבים שיש להפרידם כדי שיהיו ראויים לשמוש . חלק גדול מן ההפרדה הזאת מבצע בזקוק יחיד על ידי השמוש במגדלים מפרידים . אדי החמרים הרותחים בטמפרטורות הנמוכות ביותר , עולים גבוה יותר במגדלים ועוברים בצנורות הקבועים בראשם . צנורות שונים מעבירים את החלקים השונים בגבהים שונים . בעזרת תהליך זה הנפט והבוטן יוצאים במגדלים הגבוהים , ואלו המקטעים הכבדים יותר - כגון הדלק והדיזל - יוצאים מהמגדלים הנמוכים יותר . זקוק יבש חמרים חדשים אינם נוצרים לא בזקוק פשוט ולא בזקוק מפריד . שני סוגי זקוק אלה רק מפרידים חמרים שהתערבבו זה בזה . אך כאשר מחממים בכלי אטום חמר כגון עץ , הוא מתפרק ונוצרים חמרים שלא היו קימים לפני כן . תהליך זה נקרא זקוק יבש . העץ נותן פחמי עץ , חמצה אצטית , אלכוהול , אצטון וגזים אחדים . פחמי אבן נותנים גז פחם , אמוניה , עטרן וקוקס ( דלק מוצק משבח ) . אמוניה דלק זפת יין נפט פחם זקוקין די - נור גופים דליקים , שכאשר שורפים אותם יוצרים צורות של אש לבנה או צבעונית על פני הקרקע או באויר , עד שהם בוערים וכלים . הזקוקים מרכבים בדרך כלל מאבק שרפה , המאפשר בערה בלי תלות בחמצן שבאויר , בתוספת חמרים הצובעים את הלהבה . משתמשים בהם למטרות שונות : צבאיות , בדור , איתות , ועוד . בתי הזיקוק בחיפה בולטים למרחוק בצורתם , הדומה לצנצנות הלבנייה שהיו נהוגות בעבר . כיום מהווים בתי זיקוק אלה מפגע סביבתי ומזהמים מאוד את אוויר חיפה .

אנציקלופדיה אביב בע"מ


 لمشاهدة موقع كوتار بأفضل صورة وباستمرار