|
صفحة: 149
בפין , אי ונופרץ אי באוקינוס הקטב הצפוני . הגדול באיים הקנדיים שמצפון לקנדה היבשתית , והחמישי בגדלו בעולם . שטחו כ - 500,000 קילומטרים , והוא משתרע מצפון - מערב לדרום - מזרח . צמחית האי דלה , אך הוא עשיר בחי גם אכלוסיתו דלילה ביותר חיים בו רק כ - 3,000 אסקימואים המתפרנסים מציד ומדיג באי ובמפרץ . יושבים באי גם יושבי עראי , המתחלפים תדירות עובדי התחנות המטאורולוגיות והמכ"ם , שהקימו על האי ארצות - הברית וקנדה , ואנשי בסיס חיל האויר האמריקני שעל האי . האי והמפרץ המפריד בינו ובין גרנלנד קרויים על שמו של ויליאם בפין , ספן אנגלי מראשית המאה ה - 17 , שהיה מראשוני החוקרים של האזור הזה והגיע בספינתו עד כ - 1,350 קילומטרים מן הקטב הצפוני אוקינוס אסקימואים גרנלנד קטב בצל ( בצל הגנה ) צמח דו - שנתי מהסוג שום ממשפחת השושניים . טעמו וריחו חריפים . החלק העליון של הצמח בנוי מגלדים - מערכת של עלים הגדלים זה בתוך זה . החלקים התחתיים של העלים נעשים עבים מאוד . הבצלים נתונים בתוך מעטה שקוף דק המגן עליהם . בצל הגנה הוא צמח דו שנתי , צמח שחי במשך שנתים ) ואחד הצמחים התרבותיים הראשונים שגדל האדם מגדלים אותו כצמח חד - שנתי ליצירת בצלים וכדו - שנתי - ליצירת זרעים . פרחי הבצל קטנים ולבנים , והם גדלים בצרורות עגלים . לצמח הבצל מעט שרשים , שאינם חודרים עמק לאדמה . מוצא הבצל במרכז אסיה , ונראה שאינו קים עוד בטבע כצמח בר הוא גדל באזורים הממזגים והסובטרופיים , ובעולם ידועים זנים רבים שלו , הנבדלים בצבעם ( לבן , צהב , חום , אדם וסגל ) , בצורתם ובחריפותם מגדלים בצלים בשלוש דרכים זריעה בשדה , שתילה ובצלצלים הדרך השלישית היא הנוחה והחסכונית ביותר . בצל הגנה הוא גדול חרף שתקופת גדולו ארכה . הוא נזרע או נשתל בסתו - חרף והיבול נאסף באביב ובקיץ . בישראל אפשר לשתלו גם באביב בצל הגנה היה אחד מחמשת מיני הירקות שאכלו בני ישראל במצרים ואליהם התגעגעו בדרכם במדבר במצרים העתיקה סמל הבצל בשל צורתו העגלה את מערכת הכוכבים והמזלות הוא היה נושא לפלחן אלילי ואף היו נשבעים בשמו . בתק . פת המשנה גדולו היה נפוץ בארץ . מקור הריח החריף האפיני לבצל הוא בשמן מגרה , המכיל תרכובות גפרית אורגניות נדיפות השמן מתאדה בקלות ונמוג באויר כאשר קולפים את הבצל או חותכים אותו . הוא פוגע בעצבי הא , הקשורים בעינים , ודמעות זולגות מהן הבצל נאכל על עליו ובצלו כבצל יבש הוא משמש למאכל טרי , לבשול , לטגון ולכבישה . הוא אינו עשיר בויטמינים וערכו התזונתי מועט , אך הוא מוסיף חריפות וטעם למאכלים הבשול נוטל ממנו את ערכו התזונתי אך עושה אותו נוח לעכול ומסלק את ריחו לבצל מיחסים גם תכונות מרכא צמוחי בצל ופקעת שושן מפרץ בפין חסום בקרח רוב חודשי השנה ומלא בקרחונים מסוכנים בתמונה - קרחון וגושי קרח מצויים במפרץ גם בעונת הקיץ בצלים לבנים הבצל הוא מצמחי התרבות הקדומים ביותר , הנזכר בכתובות מצריות קדומות כצמח מקודש ומופיע על מצבות מצריות קדומות
|
אנציקלופדיה אביב בע"מ
|